NK Kruisboogschieten in de sporthal

Nieuws

NK Kruisboogschieten in de sporthal

nk kruisboogschieten

In Sporthal De Waterwyck vindt in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 augustus een bijzonder Nationaal Kampioenschap plaats: het NK Kruisboogschieten.

Kruisboogschieten is een eeuwenoude en bijzondere sport, die in Nederland iets minder bekendheid geniet, maar met name in Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg zeer actief wordt beoefend. De sport is al in de 13e eeuw ontstaan in België, waar de eerste schuttersgilden werden opgericht. Door zijn grote kracht was de kruisboog een geducht wapen, dat door de gilden op het slagveld en ter verdediging van de stad werd gebruikt.

Ook in Nederland zijn er vier kringen actief. Kring Zundert heeft het grootste aantal kruisboogschietverenigingen, gevolgd door Kring Noord met 7 schuttersverenigingen. Kruisboogschieten is een officiële wedstrijdsport, waarbij vaak op binnenbanen op 10 en 20 meter geschoten wordt en op buitenbanen van 30 tot 60 meter. Geschoten wordt met een kruisboog. De wedstrijdkruisboog bestaat uit een houten kolf, een lat van zeer veerkrachtig staal of kunststof met een trekgewicht tot maximaal 150 kg, een pees van meerdere strengen kunststof (o.a. Kevlar), een pijlbaan met sleuf, een slot en vizierhulpmiddelen. De manier van schieten lijkt op die van een geweer, maar de kruisboogschutter moet een zwaarder wapen in evenwicht houden en de boog voor elk schot met de laadhefboom (spanner of knecht) spannen. Bij het kruisboogschieten wordt doorgaans met een korte pijl geschoten op een schietschijf met concentrische cirkels, waarvan de diameter van de roos varieert naargelang de geschoten afstand. In deze regio zijn de verenigingen in De Knipe en Boijl actief.

Regio Noord heeft dit jaar de eer het NK Kruisboogschieten te organiseren en dit nationale kampioenschap, waarbij zo’n 100 schutters vanuit het hele land deelnemen, vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 augustus in Sporthal De Waterwyck aan de Gagelsweg 25 in Steenwijk. De nationale kampioenschappen worden gespeeld op maar liefst 24 volautomatische banen. Het schieten vindt plaats in teamverband van viertallen per vereniging en voor een persoonlijk record. De eerste ronde van het toernooi begint zaterdag 24 augustus om 13.00 uur. Publiek is welkom tijdens dit toernooi om kennis te maken met deze bijzondere wedstrijdsport. De wedstrijden zijn op zaterdag 24 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur en op zondag 25 augustus vanaf 12.00 uur, waarbij de eerste pijl zal worden afgeschoten door Onno Kloosterboer, directeur van Sportservice Steenwijkerland.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.